Президентът на САЩ Джо Байдън може скоро да разреши военни действия

...
Президентът на САЩ Джо Байдън може скоро да разреши военни действия
Коментари Харесай

Байдън обмисля ответен удар в Близкия изток

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън може скоро да позволи военни дейности на Съединени американски щати в Близкия изток. Неговите съветници му оферират разновидности за отговор - от алегоричен до грубо углавен. Това написа Sky News.

" Президентът се надява, че неговият избор в идващите часове ще ограничи всяка ескалация на обстановката. Това може да има противоположен резултат. Той може да нападна виновната група, само че мнозина виждат това като едва и не адресира същината на казуса: поддръжниците на групата в Иран.Списъкът с варианти на Пентагона също включва дейности против Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война в района отвън Иран или атакуване на ирански съоръжения в неговите граници ", се споделя обявата.

Пентагонът допуска, че носи следите на Катаиб Хизбула, елитна иракска въоръжена формация, близка до Иран.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че техният отговор може да бъде " пластов, поетапен и резистентен във времето ".

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър сподели, че Съединените щати ще създадат всичко належащо, с цел да защитят силите си, само че не се стремят да се намесват в по-голям спор.

Администрацията на Байдън търси отговор, който е задоволително корав, с цел да овладее Иран и неговите поддръжници, без да провокира директни военни дейности.

Американският министър на защитата Лойд Остин даде обещание в понеделник, че Съединените щати ще подхващат " всички нужни дейности ", за да защитят войските си след офанзива с дрон от подкрепяни от Иран екстремисти, която умъртви трима американски бойци и рани десетки други.

Атаката в неделя беше първият гибелен удар против американските сили след експлоадирането на войната Израел-Хамас през октомври и бележи огромна ескалация на напрежението, обхванало Близкия изток.

Американските войски са били атакувани над 150 пъти в Ирак, Сирия, Йордания, както и в Червено море, където бойците на хусите в Йемен ги стрелят с дронове и ракети.

Атаките натрупват политически напън върху президента Джо Байдън да нанесе пряк удар против Иран, ход, който той не желае да направи от боязън да не разпали по-широка война.

Вариантите за отговор на Байдън могат да варират от ориентиране към иранските сили извън и даже вътре в Иран или избор на по-предпазлива ответна офанзива само против виновните бойци, подкрепяни от Иран, споделят специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР